Κουλτούρα της Νορβηγίας

Παρόλο που η Νορβηγία είναι ένα νέο έθνος, διαθέτει μακραίωνη ιστορία και πολιτισμική κληρονομιά. Με την πάροδο των χρόνων, οι παραδόσεις και τα έθιμα έχουν διαμορφωθεί διαφορετικά και έχουν επηρεαστεί από εκείνα του εξωτερικού.

Βέβαια, το στοιχείο της νορβηγικής κουλτούρας που διατηρείται απαράλλαχτο είναι η εκτίμηση του νορβηγικού έθνους για τη μοναδική και άσπιλη φύση με τη μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας. Τα χειμερινά σπορ είναι, επίσης, πολύ διαδεδομένα στη Νορβηγία, δίνοντας βάση στη ρήση που λέει ότι οι Νορβηγοί ''γεννιούνται με πέδιλα του σκι στα πόδια τους''!

Τα στοιχεία που ο υπόλοιπος κόσμος τα συνδυάζει με τη νορβηγική κουλτούρα και ιστορία ποικίλουν.
Κάποιοι είναι πολύ πιθανό να αναφέρουν τους Βίκινγκ ή το λαό των Σάμι, ενώ άλλοι θα αναφερθούν σε γνωστούς συγγραφείς, συνθέτες, αθλητές και μουσικούς με νορβηγική καταγωγή, όπως είναι ο Henrik Ibsen, Edvard Grieg, Ole-Gunnar, Solskjær και a-ha.
Τι λειτουργεί ως σήμα κατατεθέν της νορβηγικής κουλτούρας όμως; Τα ακόλουθα είναι κάποια που αναφέρονται συχνά: η εκστρατεία του Thor Heyerdahl, ο οποίος ήταν Νορβηγός επιστήμονας, εξερευνητής και αρχαιολόγος, ο καπνιστός σολομός, το lutefisk, που είναι ένα πιάτο της νορβηγικής κουζίνας με βάση το ψάρι, οι εκκλησίες, η bunad, που είναι η παραδοσιακή εθνική φορεσιά, η 17η Μαΐου, που είναι η Εθνική Εορτή Συντάγματος, το κρέας τάρανδου, το πετρέλαιο, ο ήλιος τα μεσάνυχτα, το Βόρειο Σέλας, το σκι και το τυρί που φτιάχνεται από γάλα κατσίκας, γνωστό ως brunost.

Η Νορβηγία είναι μια αραιοκατοικημένη χώρα, όπου τα μεγαλύτερο μέρος του συστήματος και οι υποδομές είναι καλά οργανωμένες και αποδοτικές. Αυτό σημαίνει ότι τα τρένα, τα λεωφορεία και τα φέρυ είναι αξιόπιστα, οι πτήσεις αναχωρούν στην ώρα τους, και τα μαγαζιά, τα μουσεία και τα αξιοθέατα είναι ανοιχτά τις ακριβείς ώρες που διαφημίζουν.

Η επιχειρηματική κουλτούρα της Νορβηγίας, από την άλλη, είναι κάπως άτυπη, δηλαδή είναι λιγότερο επίσημη αν τη συγκρίνεις με εκείνες των άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Πολλές φορές δεν υπάρχει ιεραρχία μέσα σε μια επιχείρηση και συχνά οι Νορβηγοί συνομιλούν με τον ανώτερο τους χρησιμοποιώντας το μικρό του όνομα. Με άλλα λόγια, ο πληθυντικός ευγενίας δεν είναι τόσο διαδεδομένος. Οι Νορβηγοί εργοδότες περιμένουν από τους υπαλλήλους τους να παίρνουν πρωτοβουλία και να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη δική τους εργασία.


Σε επόμενο post θα αναφέρουμε συντόμως ποια στοιχεία χαρακτηρίζουν τους Νορβηγούς και την καθημερινή τους ζωή. Με άλλα λόγια, ξέρεις ότι έχεις ζήσει πολύ καιρό στη Νορβηγία όταν........
Vi ses! :)